Praktijkexamen

Om deel te nemen aan het praktijkexamen voor personenauto heb je een geldig theorie certificaat nodig. Voordat er een examen gereserveerd kan worden dient de rijschool gemachtigd te worden via Digid.

Het praktijkexamen duurt circa 55 minuten. Een kwartier is beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. De instructeur mag tijdens het examen meerijden en bij het eindgesprek aanwezig zijn.

Het examen

Bij aanvang van het praktijkexamen controleert de examinator je identiteitsbewijs en bekijkt of de gegevens in het CBR-systeem overeenkomen met je personalia. De examinator verteld het een en ander over het examen. Om de ogen te testen lees je op de parkeerplaats een kenteken van 25 meter afstand.

Tijdens het examen verwacht de examinator zelfstandige en vooral veilige rijgedrag. Je krijgt alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Je krijgt de opdracht om ongeveer 10 á 15 minuten zelfstandig een route te rijden. Dit kan door middel van een clusteropdracht, navigatie rijden of oriëntatie punt. Je krijgt ook 2 bijzondere verrichtingen, waarvan er één voldoende moet zijn.

De examinator stelt enkele vragen over een bepaalde verkeerssituatie die je bent tegengekomen tijdens de examenrit. Meteen na het rijexamen deelt de examinator de uitslag mee.

De examinator beoordeelt op verschillende examenonderdelen zoals:

Voertuigbeheersing
Kijkgedrag
Het gedrag bij kruispunten en rotondes
Voorrang verlenen
In- en uitvoegen
Inhalen
Bijzondere verrichtingen